CUSUR Logo

Ukrainian Embassy in the United States Reports

Повідомлення Посольства України в США

Щодо проведення форуму „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон)

15 квітня розпочав свою роботу форум „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон), під час якого міжнародні експерти та урядовці України й США планують обговорити питання розвитку двостороннього енергетичного співробітництва та співпраці у сфері енергетичної безпеки.

На відкритті заходу виступив Заступник міністра палива та енергетики України Володимир Макуха, який визначив основні пріоритети Уряду в енергетичній сфері та детально зупинився на політиці залучення іноземних інвесторів за такими напрямками, як видобуток вуглеводнів на шельфі та суходолі, приватизація об”єктів української електроенергетики, а також ядерна енергетика. Заступник міністра ознайомив присутніх з актуальними завданнями української енергетичної політики в таких країнах, як РФ, Туркменістан, Азербайджан та Казахстан. В.Макуха також поінформував присутніх щодо проведення у травні ц.р. в Україні Саміту з енергетичної безпеки (його політичної та комерційної складових) та підкреслив важливість присутності на ньому американської сторони як стратегічного партнера України.

Із здобутками двостороннього енергетичного співробітництва та перспективами розвитку українсько-американського енергетичного партнерства присутніх на форумі ознайомив Посол України в США Олег Шамшур. Він охарактеризував політичне підґрунтя, яке дозволяє оптимістично оцінювати перспективи двостороннього співробітництва, зокрема щодо проведення консультацій у сфері регіональної та глобальної енергетичної безпеки, спільного видобутку нафти й газу на території України, реалізації проектів у ядерній енергетиці тощо. Посол повідомив про існування ефективного політичного інструментарію (Спільна заява Президентів України та США 2005 року, схвалена двома президентами два тижні тому Дорожня карта пріоритетів українсько-американського співробітництва та Спеціальна двостороння робоча група з питань енергетики), який дозволяє й надалі успішно розвивати різноманітні аспекти енергетичного співробітництва між Україною та США .

Під час форуму відбувся також виступ відомого сенатора Р.Лугара, в якому він висловився на підтримку українсько-американського співробітництва в сфері енергетики, а також закликав до започаткування ширшого трансатлантичного діалогу з питань енергетичної безпеки.

На його думку, поточна енергетична стратегії Європи не спроможна вибудувати якісно новий характер стосунків з РФ як країною, що останнім часом значною мірою посилила контроль за європейською системою газопостачання. Адже створення ефективної системи співробітництва з російською стороною вимагає від країн ЄС більшої єдності та координованості дій у питаннях реалізації енергетичної політики.

Він зазначає, що „впродовж десятиріч Росія залишатиметься основним постачальником енергоносіїв для Європи, що жодною мірою не має призвести до конфліктного характеру стосунків. Так само європейські країни не повинні бути у заздалегідь програшній переговорній позиції через свою енергозалежність. Саме зараз країни НАТО та ЄС мають суттєві можливості для розвитку більш конструктивних відносин з РФ у сфері енергетики”.

Д.Лугар при цьому відзначає, що відсутність колективної стратегії з питань енергетичної безпеки позначається не лише на питаннях власне енергетики, але й трансатлантичного співробітництва в сфері економіки та безпеки. Прикладом цього, на його думку, є нещодавній саміт НАТО в Бухаресті, під час якого Україні та Грузії не було надано можливості приєднатися до ПДЧ. Сенатор зазначає, що при цьому багато з членів НАТО значною мірою залежать від російських енергоносіїв та добре обізнані щодо практики РФ здійснювати тиск на сусідні країни через цей фактор.

На його думку, у той час як ряд країн-членів НАТО та ЄС дотримуються узгодженої енергетичної стратегії, окремі європейські країни укладають сепаратні угоди з РФ та руйнують єдину європейську енергетичну політику. При цьому їхня підтримка таких проектів, як Південний та Північний потік робить, зокрема Україну, вкрай вразливою до скорочення транзиту енергоносіїв та полегшує розділ Європи в контексті питань зовнішньої політики.

Саме тому, на думку сенатора Д.Лугара, „…для трансатлантичної спільноти настав час утворити прийнятну стратегію енергетичної безпеки, яка б передбачала диверсифікацію енергопостачання Європи, створювала колективний механізм співробітництва з РФ та унеможливлювала використання енергетики у якості інструменту примусу”.

Щодо виступу заступника помічника Держсекретаря США М.Брайзи під час форуму „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон)

16 квітня під час форуму „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон) відбувся виступ заступника помічника Державного секретаря США Метью Брайза, в якому він висловився щодо стану та перспектив енергетичної безпеки в євразійському регіоні та окремих аспектів євроатлантичної безпекової політики.

Зокрема, він зазначив, що американська сторона прийняла стратегічне рішення щодо підтримки членства України та Грузії в НАТО і, незважаючи на будь-які перешкоди, докладатиме зусиль для досягнення цієї зовнішньополітичної мети. При цьому він відзначив, що Сполучені Штати наразі розглядають можливість розширення функцій альянсу в контексті реагування на загрози енергетичної безпеки його членів.

М.Брайза рішуче засудив випадки використання енергетичних ресурсів або енергетичної інфраструктури для здійснення тиску на окремі країни, які реалізовують самостійну зовнішню політику. В цьому контексті, на його думку. досить показовим є випадок України, якій вже декілька разів відключали газопостачання.

Він також вважає, що неприпустимими є й інші непрямі форми тиску на позиції країн щодо прийняття ними рішення стосовно власної енергетичної безпеки. Так, за словами М.Брайза, є безпідставними висловлювання окремих російських експертів щодо цілковитої безперспективності таких міжнародних проектів як „Набукко” та „Білий потік”. Американська сторона і надалі підтримуватиме концепцію диверсифікації джерел та шляхів енергопостачання Європи, в т.ч. через будівництво газопроводу „Набукко” із залучення сировинного потенціалу Центральної Азії, а в перспективі й Іраку. При цьому М.Брайза вважає, що детального вивчення потребує проект „Білий потік”, який також у перспективі може сприяти вирішенню проблеми диверсифікації енергопостачання європейських країн і, зокрема, України.

Помічник заступника держсекретаря також критично висловився щодо спроб створення монополії на видобуток і постачання енергоресурсів РФ до Європи. На його думку, російській стороні в перспективі може не вистачити технологій та інвестицій у відповідну інфраструктуру для забезпечення не лише внутрішнього попиту, але й виконання зовнішньоекономічних контрактів на постачання природного газу. В цьому контексті, за його словами, особливої важливості набуває українська газотранспортна система, безперебійне функціонування якої є критичним для забезпечення природним газом європейських споживачів та демонополізації маршрутів його постачання до Європи.